Vláda Spojeného království popřela, že upustila od kontroverzního plánu skenovat šifrované služby pro zasílání zpráv na škodlivý obsah jako součást svého zákona o online bezpečnosti, který má být v platnosti od konce tohoto roku.



Ustanovení v návrhu zákona umožňuje regulačnímu úřadu Ofcom nařídit službám pro zasílání zpráv, aby využívaly „akreditovanou technologii“ k vyhledávání a odstraňování materiálů týkajících se sexuálního zneužívání dětí. Podle zprávy Financial Times však britský ministr Stephen Parkinson ve středu uvedl, že Ofcom bude moci zasáhnout pouze v případě, že skenování obsahu bude technicky proveditelné a pokud proces splňuje minimální standardy ochrany soukromí.

Mnoho bezpečnostních expertů se domnívá, že takové technologické nástroje možná nikdy nebudou existovat, zatímco technologické firmy tvrdí, že zásady moderování obsahu, jako je skenování, nelze implementovat bez obcházení end-to-end šifrování, které zajišťuje, že pouze uživatel a osoba, se kterou komunikují mohou číst nebo poslouchat, co se posílá. Apple pohrozil stažením služeb včetně FaceTime a iMessage ve Velké Británii, pokud bude zákon o online bezpečnosti pokračovat ve své současné podobě, zatímco WhatsApp a Signal uvedly, že ze Spojeného království úplně odejdou.