Antimonopolní regulátoři EU požádali uživatele Apple a dalších společností, aby ohodnotili důležitost služeb Apple iMessage a Microsoft Bing oproti konkurenčním službám, uvádí agentura Reuters.



Podle lidí obeznámených s touto záležitostí Evropská komise začátkem tohoto měsíce rozeslala dotazníky s dotazem, zda existuje něco specifického pro iMessage a Microsoft Bing, Edge a Microsoft Advertising, na které se spoléhají firemní uživatelé a jak zapadají do ekosystémů společností. Průzkum se také dotazoval na počet uživatelů, kteří služby využívají. Apple minulý měsíc tvrdil, že iMessage nesplňuje počet uživatelů požadovaný pro uplatnění pravidel DMA a neměl by být povinen je dodržovat. Legislativa zavádí nová pravidla, která nutí společnosti otevřít své různé služby a platformy dalším společnostem a vývojářům.

Apple by například mohl být nucen povolit společnostem třetích stran a konkurenčním aplikacím, jako je WhatsApp společnosti Meta, aby komunikovaly přímo s iMessage. Analytici odhadují, že iMessage má až jednu miliardu uživatelů po celém světě, ale Apple již několik let nezveřejňuje žádná oficiální čísla o službě. Zda bude iMessage zahrnuta na původní seznam služeb, bude záviset na tom, jak EU definuje trh, na kterém působí. Očekává se, že Apple přidá podporu pro stahování aplikací mimo ‌App Store‌ na iPhony a iPady v Evropě prostřednictvím aktualizace kvůli požadavkům DMA, což by si nakonec mohlo vynutit podobné zásadní změny ve způsobu, jakým ‌App Store‌, FaceTime, a Siri fungují na zařízeních Apple. Respondenti průzkumu dostali méně než týden na poskytnutí zpětné vazby a Komise chce podle zprávy dokončit své šetření do pěti měsíců.