Apple čelí rozšířené hromadné žalobě u federálního soudu v San Franciscu, kterou podalo více než třicet lidí. Tito lidé si stěžují, že je sledovali stalkeři pomocí AirTagu a že Apple nezavedl opatření, která by to znemožňovala.



Stížnost je upravená verze, kterou v prosinci 2022 předložily kalifornskému soudci dvě ženy, z nichž jedna tvrdí, že její bývalý přítel použil AirTag k jejímu sledování bez jejího souhlasu. Od té doby žalobci tvrdí, že došlo ke spoustu stížnostem, které ukazují, že ‌AirTagy‌ se často používají k pronásledování. Na důkaz svých tvrzení stížnost cituje více než 150 policejních zpráv ve Spojených státech k dubnu 2022 a také nárůst případů pronásledování zahrnujících ‌AirTagy. Objevilo se několik článků o tom, že ‌AirTagy byly používány ke krádežím vozidel, pronásledování a dalším nekalým účelům, což vedlo Apple k několika aktualizacím toho, jak AirTagy fungují, aby zabránil zločincům, aby je zneužívali.

Při nastavování AirTagu se například zobrazuje varování, že AirTag je spojen s ‌Apple ID‌ a že jeho použití ke sledování lidí je trestný čin a že orgány činné v trestním řízení mohou požadovat identifikační údaje o majiteli AirTagu, které Apple ochotně poskytne. S aktualizací softwaru z dubna 2022 Apple zesílil zvuk AirTagu, aby také pomohl omezit pokusy o pronásledování. Apple také přidal bezpečnostní funkce, které zahrnují Přesné vyhledávání, vylepšená upozornění na displeji a hlasitější zvuky, které jsou navrženy tak, aby bylo použití ‌‌AirTagů obtížnější pro účely sledování osob. Apple navíc vydal aplikaci „Tracker Detect“, která umožňuje uživatelům Androidu vyhledávat ‌AirTagy‌, aby se ujistili, že v okolí žádné nejsou. Navzdory těmto aktualizacím žalobci tvrdili, že ‌AirTagy zůstávají nebezpečné. Apple musí do 27. října reagovat na upravenou stížnost.