Apple pracuje na spoustu funkcích, které využívají generativní AI, včetně nové verze Siri, která by mohla být spuštěna již příští rok, podle nové zprávy, kterou zveřejnil Mark Gurman z Bloombergu.



Ve svém posledním zpravodaji „Power On“ Gurman uvedl, že navzdory tvrzení generálního ředitele společnosti Apple Tima Cooka, že Apple pracuje na technologii generativní umělé inteligence roky, byli manažeři Applu zaskočeni náhlým zájmem o umělou inteligenci a od konce minulého roku se snažili dohnat ztracený čas. Viceprezident pro strojové učení a strategii AI společnosti Apple John Giannandrea a senior viceprezident softwarového inženýrství Craig Federighi zjevně vedou projekt AI. Eddy Cue, senior viceprezident služeb společnosti Apple, se na vývoji také podílí.

Giannandrea prý dohlíží na vývoj základních technologií pro nový systém AI. Jeho tým především pracuje na nové, „chytřejší verzi ‌Siri‌“, která je hluboce integrována s AI. Gurman říká, že by to mohlo být hotové už příští rok. Federighi dohlíží na integraci AI do další hlavní verze iOS tím, že zavádí funkce běžící na velkém jazykovém modelu (LLM) společnosti Apple. Mezi nové funkce patří přepracovaná interakce mezi ‌Siri‌ a aplikací Zprávy, která uživatelům umožňuje efektivněji pokládat složité otázky a automaticky doplňovat věty. Cue se údajně pokouší přidat AI do co největšího počtu aplikací Apple, včetně funkcí v Apple Music, jako jsou automaticky generované seznamy skladeb, a aplikací pro zvýšení produktivity, jako jsou Pages a Keynote.