Podle nově udělené patentové přihlášky Apple zvažoval vytvořit klávesnici MacBooku, která obsahuje odnímatelnou klávesu, která by se dala použít jako myš. Patent, kterého si poprvé všiml AppleInsider, se jmenuje „Deployable Key Mouse“.



Apple poprvé požádal o patent v roce 2021 a dnes jej společnosti udělil americký úřad pro patenty a ochranné známky. Patent zobrazuje klávesnici MacBooku s nůžkovým systémem, která obsahuje skrytou vyjímatelnou klávesu. Tato klávesa by byla navržena pro použití jako myš a obsahovala by snímač polohy. Apple popisuje systém jako „pohodlný, přenosný a přesný ukazatel pro počítačový systém.“ V některých provedeních by klávesa mohla fungovat jako normálně, když není odejmuta, a měla by mít malou vnitřní baterii.

Apple nastiňuje různé mechanické systémy, které usnadňují vyjímatelnou klávesu, včetně vysouvání jednoho nebo více kláves z pouzdra vertikálně, stejně jako vysouvání klávesy ze strany stroje vodorovně. Ilustrace patentu ukazují vysunovací klávesu umístěnou směrem k okraji klávesnice, takže by to nebyla klávesa, kterou lze téměř neustále používat. Patentové přihlášky nelze brát jako důkaz bezprostředních plánů Applu, ale naznačují oblasti zájmu společnosti a toho, co zvažuje rozvíjet.