Po mnoha stížnostech na problémy s přehříváním iPhone 15 Pro a Pro Max vydal Apple ve středu aktualizaci iOS 17.0.3, která tyto problémy řeší. Podle společnosti bylo přehřátí způsobeno softwarem, nikoli hardwarovými nebo konstrukčními chybami.



Apple také řekl, že aktualizace nesníží výkon čipu A17 Pro – ale je to pravda? To se snaží zjistit několik předběžných testů. Mnoho uživatelů iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max si stěžovalo na to, jak se nová zařízení po chvíli používání extrémně zahřívají, a to i při základních věcech, jako je procházení webu. Společnost tvrdila, že je normální, že se iPhone při počátečním nastavení, obnově ze zálohy, bezdrátovém nabíjení nebo spouštění aplikací náročných na grafiku nebo procesor zahřeje více než obvykle. Společnost však minulý víkend uznala, že softwarový problém v iOS 17 způsobil přehřívání. V té době společnost řekla, že aktualizace neovlivní výkon čipu A17 Pro, protože někteří uživatelé byli znepokojeni možností, že by Apple mohl snížit výkon, aby se iPhone nezahříval.

Ovlivňuje iOS 17.0.3 výkon iPhonu 15 Pro?

Stále nevíme, co přesně Apple udělal, aby vyřešil problémy s přehříváním, ale společnost 9to5Mac provedla několik benchmark testů, aby zjistila, zda byl výkon ovlivněn aktualizací iOS 17.0.3. Testy byly provedeny s iPhone 15 Pro Max. Když vyšel iPhone 15 Pro, benchmark testy s novým zařízením se systémem iOS 17.0.1 a iOS 17.0.2 vypadly takto:

Jednojádrové skóre: 2914
Vícejádrové skóre: 7199

Stojí za zmínku, že srovnávací testy se mohou lišit v závislosti na mnoha podmínkách, jako je aktuální teplota zařízení a dokonce i úroveň nabití baterie, protože iOS má tendenci snižovat výkon, když je baterie vybitá. Proto je téměř nemožné získat přesně stejné výsledky po opětovném spuštění testů na stejném zařízení. Toto jsou výsledky testu provedeného ihned po instalaci iOS 17.0.3 na iPhone 15 Pro Max:

Jednojádrové skóre: 2875
Vícejádrové skóre: 7006

Došlo k mírné odchylce, ale nic neočekávaného (podobné výsledky bychom snadno našli u iPhonů s iOS 17.0.2). Po instalaci aktualizace společnost dvě hodiny počkala, než iPhone vychladne, a znovu spustila testy. Zde jsou výsledky:

Jednojádrové skóre: 2941
Vícejádrové skóre: 7523