Apple pracuje na změně algoritmů používaných pro senzor kyslíku v krvi v Apple Watch, aby nemusel zastavit prodej zařízení, uvádí Bloomberg. Apple dříve uvedl, že přestane prodávat Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 v USA od 21. prosince kvůli hrozícímu zákazu dovozu vyplývajícímu z patentového sporu s firmou Masimo.



Apple nyní upravuje způsob, jakým se určuje saturace kyslíkem a jak jsou data poskytována zákazníkům, na aktualizaci, která pravděpodobně odstraní technologii, která údajně porušuje patenty Masimo. Patenty se týkají hardwaru, který pohání kyslíkový senzor krve v Apple Watch, a Masimo věří, že softwarová změna nebude k řešení porušení patentů stačit. „Hardware se musí změnit,“ řekl Masimo Bloombergu. Apple si však myslí, že softwarové řešení bude dostatečné. V říjnu americká komise pro mezinárodní obchod (ITC) nařídila zákaz některých dovozů Apple Watch do USA poté, co rozhodla, že Apple porušil patenty Masimo související s neinvazivním snímáním kyslíku v krvi.

Americký prezident Joe Biden by mohl přezkoumat soudní příkaz a upravit zákaz dříve, než bude muset Apple ukončit prodej Apple Watch. Zatímco Bílý dům má na rozhodnutí čas do 25. prosince, Apple se rozhodl preventivně připravit na vyhovění rozhodnutí ITC. Apple přestane prodávat ‌Apple Watch Series 9‌ a ‌Apple Watch Ultra 2‌ v maloobchodních prodejnách v USA 21. prosince po 12:00 a online prodej se zastaví po 24. prosinci. Apple Watch zůstanou dostupné v jiných zemích, a prodej Apple Watch SE není ovlivněn, protože tento model nemá senzor kyslíku v krvi. Apple se plánuje odvolat proti příkazu ITC k americkému odvolacímu soudu pro federální okruh 26. prosince.