Netflix je „zcela spokojen“ s tempem ukončení sdílení hesel, který zahájil ve Spojených státech na začátku tohoto roku, řekl dnes CEO Netflixu Ted Sarandos na UBS Global Media and Communications Conference (přes Variety).



Společnost začala poprvé ukončovat sdílení hesel v několika zemích Latinské Ameriky v roce 2022, což vyžaduje, aby ti, kteří chtěli sdílet předplatné s lidmi mimo jejich domácnost, zaplatili další poplatek. Omezení sdílení hesel se poté v únoru 2023 rozšířilo na Kanadu, Nový Zéland a některé evropské země, než v květnu 2023 přišlo do USA, Velké Británie a dalších zemí. Víceúrovňové zavádění poskytlo Netflixu čas na posouzení reakce zákazníků. „Bylo dobré na to jít pomalu,“ řekl Sarandos na dnešní akci. „Proto jsme to neudělali najednou.“

Netflix umožnil sdílení hesel více než deset let, než se rozhodl proti němu zakročit. Změna přišla, protože v prvním čtvrtletí roku 2022 Netflix poprvé za 10 let ztratil předplatitele a zaznamenal prudký pokles příjmů. Aby Netflix zvýšil příjmy, zastavil sdílení hesel, zvýšil ceny a spustil předplatné s reklamou. Podle Netflixu sdílelo odhadem 222 milionů domácností předplatné s dalšími 100 miliony domácností. Po zásahu proti sdílení hesel Netflix uvedl, že zaznamenal silný nárůst předplatitelů v zemích, kde bylo sdílení hesel omezeno. Netflix ve 2. čtvrtletí 2023 získal šest milionů předplatitelů, včetně více než milionu v USA a Kanadě. Příjmy se zvýšily ve všech regionech, kde bylo zavedeno placené sdílení, a registrace nakonec převýšily počet zrušení.