Společnost Meta oznámila, že uživatelé aplikace Instagram již nebudou moci chatovat s uživateli aplikace Facebook a naopak a ruší funkci, kterou představila před více než třemi lety.



V září 2020 společnost Meta (tehdejší Facebook) oznámila, že sloučí svou službu Facebook Messenger s DM na Instagramu, což uživatelům Instagramu umožňovalo komunikovat s uživateli Facebooku a naopak pomocí stejné platformy. Tento krok měl být součástí dlouhodobého plánu sloučení chatovacích platforem Messenger, Instagram a WhatsApp do jedné služby pro zasílání zpráv. Myšlenkou tohoto plánu bylo prý udržet lidi v ekosystému společnosti a mimo konkurenční aplikace, jako je iMessage.

Podle aktualizované stránky podpory Instagramu však od poloviny prosince již nebudou uživatelům k dispozici tyto funkce napříč aplikacemi:

  • Z Instagramu nebudete moci zahájit nové konverzace ani hovory s uživateli Facebooku.
  • Všechny existující konverzace na Instagramu, které jste měli s uživateli Facebooku, budou k dispozici pouze pro čtení, to znamená, že nemůžete v těchto konverzacích posílat nové zprávy.
  • Účty na Facebooku nebudou moci zobrazit váš stav ani to, zda jste viděli zprávu.
  • Žádné existující chaty, které jste měli s účty na Facebooku, se nepřesunou do vaší schránky na Facebooku nebo Messengeru.