Při vydání iPhonu 15 Pro a Pro Max bylo představeno zcela nové uživatelsky konfigurovatelné tlačítko známé jako tlačítko Akce a nyní se objevila zpráva, že toto tlačítko se objeví v celé řadě iPhone 16.



Návrhy a plány na zavedení tlačítka sahají minimálně do roku 2021, protože tlačítko bylo zamýšleno pro vydání spolu s haptickými tlačítky hlasitosti. Zatímco haptická tlačítka hlasitosti a napájení byla náhle zrušena kvůli nevyřešeným technickým problémům, tlačítko Akce zůstalo a stalo se součástí ‌iPhone 15 Pro‌ a Pro Max. Toto tlačítko může být nakonfigurováno tak, aby vykonávalo řadu funkcí. S řadou ‌iPhone 16‌ Apple plánuje přidat ještě více funkcí k tlačítku Akce změnou tlačítka z mechanického na tlačítko kapacitního typu.

Očekává se, že přepracované tlačítko Akce, vyvinuté pod kódovým označením Atlas, bude fungovat podobně jako tlačítko Home Button na starších modelech ‌iPhonu‌ nebo trackpad Force Touch na novějších modelech MacBooku. Podle interní dokumentace bude aktualizované tlačítko obsahovat senzor síly, který detekuje změny tlaku, a také „funkci přepínání taktů“, i když přesně to, co to druhé znamená, není v současné době jasné. Apple také experimentoval s různými velikostmi tlačítka. I když je nepravděpodobné, že se plány Applu změní, je důležité vzít v úvahu, že zde uvedené informace jsou předprodukčními informacemi a nemusí nutně odrážet to, co nakonec uvidíme.