V průběhu několika posledních měsíců Apple experimentoval s různými designy fotoaparátů pro základní modely iPhone 16. Již v prosinci byly zveřejněny tři prototypy, ale nyní se objevily další.



Nejnovější prototyp se vyznačuje vertikálním uspořádáním fotoaparátu s vyvýšeným povrchem a společnost MacRumors vytvořila řadu maket založených na návrzích, které nám pomohou představit si, jak by to mohlo vypadat. Design obsahuje dva samostatné kroužky fotoaparátu pro širokoúhlé a ultraširokoúhlé fotoaparáty, které přebírají některé stylistické prvky z dřívějších prototypů. Apple nezměnil polohu blesku ani čočky fotoaparátu. Nejnovější vzhled fotoaparátu čerpá inspiraci ze starších modelů, jako je ‌iPhone‌ X.

‌iPhone‌ X měl také podobný fotoaparát a tenký design. Zatímco Apple používal vertikální fotoaparát i pro ‌iPhone‌ 12, měl širší čtvercový hrbolek, který také obsahoval blesk a mikrofon. S vertikálním uspořádáním fotoaparátu očekáváme, že Apple přinese nahrávání prostorového videa do základních modelů ‌iPhone 16‌ a ‌iPhone 16‌ Plus. Právě teď mají modely iPhone 15 diagonální uspořádání fotoaparátu a nejsou schopny zachytit prostorové video, což je funkce, která je zatím omezena na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max a samotný headset Vision Pro.