Podle zprávy The New York Times, která podrobně popisuje problémy, kterým projekt během vývoje čelil, utratil Apple za posledních deset let více než 10 miliard dolarů na práci na Apple Car.



Apple poprvé spustil projekt v roce 2014 a nechal jej více než deset let, než jej začátkem tohoto týdne ukončil. Peníze byly vynaloženy na výzkum a vývoj spolu s tisíci inženýry a automobilovými experty, kteří na projektu pracovali. Někteří zaměstnanci Applu prý měli podezření, že toto úsilí pravděpodobně selže již od začátku. Elektromobil se samořídícími schopnostmi by musel stát nejméně 100 000 dolarů a měl by velmi silnou konkurenci. Zatímco Apple údajně vedl diskuse s Elonem Muskem o možném nákupu Tesly, společnost se rozhodla, že vytvořit vlastní auto má větší smysl než se pokoušet přetáhnout Teslu do Applu. Již v roce 2014 Musk řekl, že hovořil s Apple, ale tehdy řekl, že akvizice se zdá velmi nepravděpodobná.

Applu se nikdy nepodařilo najít správného lídra pro projekt ‌Apple Car‌. Podle The New York Times byl konečným důvodem selhání to, že Apple prostě nebyl schopen vyvinout software a algoritmy pro auto s autonomním řízením. Více než 2000 zaměstnanců, kteří pracovali na projektu, je přerozděleno, někteří se připojí k dalším týmům, aby pracovali na AI a dalších technologiích, a někteří budou propuštěni. Apple vezme to, co se naučil z projektu Apple Car, a použije to na další zařízení, jako jsou AirPods s umělou inteligencí s kamerami, robotičtí asistenti a rozšířená realita.