Antimonopolní žaloba, kterou společnost AliveCor podala proti Applu v roce 2021, nebude pokračovat, soudce, který na případ dohlíží, dnes rozhodl ve prospěch Applu. Úplné rozhodnutí je nyní pod pečetí kvůli žádostem o důvěrnost od společností Apple a AliveCor.



Podání však jasně ukazuje, že případ byl rozhodnut ve prospěch společnosti Apple a nebylo zjištěno, že by se společnost dopustila protisoutěžního chování. Společnost AliveCor tvrdila, že její aplikace „SmartRhythm“, která pracovala s aplikací KardiaBand, byla nefunkční kvůli změně algoritmu pro měření srdečního rytmu ve watchOS 5. Když byl spuštěn watchOS 5, Apple představil neuronovou síť srdeční frekvence (HRNN), která zlepšila výpočty srdeční frekvence během tréninku. AliveCor tvrdil, že Apple změnil algoritmus, aby ovlivnil KardiaBand, a požadoval, aby Apple nadále podporoval starší, méně přesnou technologii, která fungovala s aplikací SmartRhythm.

AliveCor tvrdil, že změny watchOS 5 byly zaměřeny výhradně na to, aby zabránily aplikacím třetích stran identifikovat nepravidelný srdeční rytmus, a že aktualizace „eliminovala konkurenci“ a připravila spotřebitele o „výběr pro analýzu srdečního tepu“. AliveCor požadoval náhradu škody a soudní příkaz, který by od Applu vyžadoval, aby  pokračoval v podpoře starého algoritmu. Apple v prohlášení pro MacRumors uvedl, že AliveCor se pokusil zpochybnit schopnost Applu vylepšit Apple Watch, přičemž společnost poděkovala soudu za jeho rozhodnutí.