Rozhodnutí Applu zrušit svůj projekt Apple Car překvapilo nové ambiciózní čínské výrobce automobilů, jako je Xiaomi, uvádí South China Morning Post.  Apple zrušil své plány vydat svůj elektrický vůz a přesunul mnoho z 2 000 zaměstnanců na generativní AI.



Toto rozhodnutí bylo překvapením pro nové čínské výrobce automobilů, jako je Xiaomi, Li Auto a Xpeng, které považovaly budoucí vůz Apple za jednoho ze svých hlavních rivalů. Xiaomi je jednou z největších čínských společností a je nejlépe známá pro svou řadu smartphonů. Společnost představila svůj první EV, SU7, koncem loňského roku a po dalším testování se má začít prodávat. Vývoj stál společnost více než 1,4 miliardy dolarů a na projektu pracovalo více než 3 400 inženýrů.

Zakladatel a předseda představenstva Lei Jun dnes na Weibo zveřejnil, že byl velmi šokován zprávou o rozhodnutí Applu zrušit vývoj svého vozu. Dodal, že ví, jak těžké je vyrábět auta, ale Xiaomi učinilo strategickou volbu přejít na elektromobily. Li Xiang, generální ředitel společnosti Li Auto, na webu Weibo poznamenal, že rozhodnutí Applu přesunout práci na AI bylo „naprosto správné“.