Říká se, že iOS 18 bude obsahovat nové generativní funkce umělé inteligence podobné ChatGPT pro Siri a několik aplikací Apple. V dnešním článku si ukážeme, co vše můžeme od tohoto systému očekávat.



iOS 18 bude oznámen na výroční vývojářské konferenci společnosti Apple WWDC v červnu a aktualizace bude vydána pro všechny uživatele v září.

Generativní AI a chytřejší Siri

Říká se, že iOS 18 bude obsahovat nové generativní funkce umělé inteligence pro Siri, Zkratky, Zprávy, Apple Music, Pages a další. V únoru 2024 generální ředitel společnosti Apple Tim Cook uvedl, že společnost pracuje na generativní umělé inteligenci a podrobnosti sdělí „později v tomto roce“. Mark Gurman z Bloombergu řekl, že generativní umělá inteligence by měla zlepšit to, jak mohou Siri i aplikace Zprávy klást otázky a automaticky doplňovat věty. Wayne Ma z The Information řekl, že Apple do Siri začlení velké jazykové modely, které uživatelům umožní automatizovat složité úkoly, což je funkce, která bude zahrnovat hlubší integraci s aplikací Zkratky. Některé generativní funkce AI mohou být exkluzivní pro modely iPhone 16.

Podpora RCS v aplikaci Zprávy

V listopadu 2023 Apple oznámil, že bude podporovat standard RCS pro zasílání zpráv napříč platformami v aplikaci Zprávy na konci roku 2024, takže pravděpodobně půjde o funkci iOS 18.

Podpora RCS by měla vést k následujícím vylepšením mezi zařízeními iPhone a Android:

  • Fotografie a videa ve vyšším rozlišení
  • Zvukové zprávy
  • Indikátory psaní
  • Wi-Fi zasílání zpráv
  • Vylepšené skupinové chaty, včetně možnosti pro uživatele iPhone opustit konverzaci, která zahrnuje uživatele Androidu
  • Vylepšené šifrování oproti SMS

Tyto moderní funkce jsou již dostupné mezi uživateli iPhonu prostřednictvím iMessage a mnoho funkcí je k dispozici také v aplikacích třetích stran pro zasílání zpráv, jako je WhatsApp a Telegram.

Největší aktualizace iOS vůbec?

Podle Marka Gurmana z Bloombergu se Apple domnívá, že iOS 18 by mohla být největší aktualizací softwaru v historii iPhonu. „Bylo mi řečeno, že nový operační systém je ve společnosti vnímán jako jedna z největších aktualizací iOS – ne-li největší – v historii společnosti,“ napsal ve vydání svého zpravodaje Power On z ledna 2024.

Změny designu inspirované visionOS 

iOS 18 a iPadOS 18 budou obsahovat designové prvky inspirované visionOS, podle zprávy sdílené izraelským webem The Verifier. Zpráva například tvrdila, že aplikace Apple TV na iPadOS 18 bude obsahovat stejný průsvitný navigační panel, který byl představen ve verzi aplikace tvOS 17.2 v roce 2023. Apple také plánuje přepracovat různé další systémové nabídky a vestavěné aplikace na iOS 18, včetně Safari, podle zprávy.