Podle Marka Gurmana z Bloombergu má Apple s iOS 18 velké plány. Ve svém zpravodaji Power On Gurman uvedl, že iOS 18 bude největší aktualizací softwaru v historii od doby, kdy byl představen iPhone.



„Bylo mi řečeno, že nový operační systém je ve společnosti vnímán jako jedna z největších aktualizací iOS – ne-li největší – v historii společnosti,“ napsal. iOS 18 bude vydán v září a první beta verze pro vývojáře vyjde během výroční vývojářské konference společnosti Apple WWDC v červnu.

Podpora RCS

V listopadu 2023 Apple oznámil, že bude podporovat standard RCS pro zasílání zpráv napříč platformami v aplikaci Zprávy na iPhonu od konce roku 2024, takže pravděpodobně půjde o funkci iOS 18.

Podpora RCS by měla vést k následujícím vylepšením pro zasílání zpráv mezi zařízeními iPhone a Android:

  • Fotografie a videa ve vyšším rozlišení
  • Zvukové zprávy
  • Indikátory psaní
  • Wi-Fi zasílání zpráv mezi uživateli iPhone a zařízeními Android
  • Vylepšené skupinové chaty, včetně možnosti pro uživatele iPhone opustit konverzaci, která zahrnuje uživatele Androidu
  • Vylepšené šifrování oproti SMS

Tyto moderní funkce jsou již dostupné pro uživatele iOS prostřednictvím iMessage a mnoho funkcí je k dispozici také v aplikacích třetích stran pro zasílání zpráv, jako je WhatsApp a Telegram.

Chytřejší Siri

Gurman očekává, že iOS 18 bude obsahovat generativní technologii umělé inteligence, která by měla zlepšit způsob, jakým mohou Siri i aplikace Zprávy klást otázky a automaticky doplňovat věty. Řekl, že Apple také prozkoumal generativní funkce AI pro další aplikace napříč svými platformami, včetně Apple Music, Pages, Keynote a Xcode. The Information uvedl, že Apple plánuje začlenit do Siri velké jazykové modely, aby uživatelé mohli automatizovat složité úkoly, což je funkce, která by zahrnovala hlubší integraci s aplikací Zkratky. Zpráva uvádí, že se očekává, že tato funkce bude vydána v aktualizaci softwaru v roce 2024, což by pravděpodobně bylo iOS 18.