Minulý měsíc jsme informovali o problému, kdy někteří uživatelé Macu zjistili, že jejich počítač se automaticky aktualizoval z macOS Monterey nebo Ventura na nejnovější verzi macOS Sonoma, a to i když byla v Nastavení systému vypnuta možnost Automatické aktualizace.



V mnoha případech se zdá, že uživatelé neúmyslně spustili aktualizaci jednoduše tím, že odmítli upozornění, že je aktualizace softwaru k dispozici. Zdá se, že macOS interpretuje kliknutí na tlačítko X pro zrušení oznámení jako povolení aktualizace. Apple nemá žádný způsob, jak zjistit, proč se někdo rozhodl zůstat na starší verzi. Toto chování bude tedy pravděpodobně spíše chybou, než že by Apple záměrně nutil lidi Mac aktualizovat. Naštěstí existuje způsob, jak zabránit zobrazování upozornění, dokud to Apple neopraví.

  • Spusťte aplikaci Terminál. Najdete jej ve složce Aplikace/Utility. Tím se otevře okno Terminálu s příkazovým řádkem.
  • Zadejte následující příkaz: defaults write com.apple.SoftwareUpdate MajorOSUserNotificationDate -date „2025-02-07 23:22:47 +0000“
  • Stiskněte Enter.

Přesné uvedené datum není důležité, pokud je to nějaký čas v budoucnosti. Důležité je, že jakmile zadáte příkaz Terminál, nebudete dostávat oznámení o aktualizaci do uvedeného data. I když se jedná o nepříjemný problém, stojí za zmínku, že Sonoma je k dispozici od září a od té doby obdržela několik aktualizací, které opravují chyby a zavádějí slíbené další funkce. Pokud tedy nemáte důvod zůstávat u starší verze, vyplatí se aktualizovat, už jen kvůli bezpečnostním chybám, které Apple od svého vydání vydal.