Ve zprávě o stavu výskytu malwaru v roce 2024 společnost Jamf uvádí, že 9 % uživatelů smartphonů bylo zasaženo phishingem, zatímco 20 % společností bylo ohroženo kvůli špatné konfiguraci smartphonu.



Jamf je služba pro společnosti pro správu zařízení, jako jsou iPhony, a také provozuje Jamf Lab, která se zabývá bezpečnostními problémy. Nyní vydává výroční zprávu o bezpečnosti a zabezpečení zařízení, konkrétně všech smartphonů. Společnost tvrdí, že 40% uživatelů používá zařízení se známými zranitelnostmi a že 39% organizací mělo alespoň jedno zařízení s takovými problémy. Zpráva obvykle odkazuje na iOS a Android společně, spíše než aby rozebírala nějaké rozdíly, ale říká, že je to proto, že ani zařízení iOS není úplně imunní. Přesněji řečeno, 9 % uživatelů iOS se v roce 2024 stalo obětí phishingového útoku a 18 % společností mělo alespoň jednoho uživatele, který se stal obětí phishingu.

„Apple se důrazně zaměřuje na bezpečnost uživatelů,“ pokračuje Jamf. „Ale bezpečnostní funkce jsou k ničemu, pokud jsou ignorovány“, a Jamf říká, že to je to, co se děje na platformách Apple. Například FileVault, základní funkce, která poskytuje důležitou ochranu uživatelských dat jejich šifrováním, byla údajně na 36 % zkoumaných zařízení deaktivována. V roce 2023 pak 3 % zařízení měla deaktivovanou uzamčenou obrazovku a 25 % organizací mělo alespoň jednoho uživatele s deaktivovanou uzamčenou obrazovkou. „V roce 2023 také vzrostlo 21 nových rodin malwaru pro macOS!“ pokračuje společnost. Seznam malwaru však také zahrnuje to, co Jamf nazývá potenciálně nechtěné aplikace (PUA).