Poprvé jsme zaznamenali známky toho, že Apple blokuje webové aplikace v Evropě v iOS 17.4, což byl krok, který společnost později potvrdila a vysvětlila. Ale zatímco Apple tvrdí, že tento krok učinil, aby vyhověl antimonopolní legislativě, může to místo toho vést k tomu, že společnost bude čelit novému antimonopolnímu vyšetřování.



Webové prohlížeče se používají nejen jako distribuční portál, ale také jako samotné platformy hostující „progresivní webové aplikace“ (PWA), které eliminují nutnost stahovat vývojářskou aplikaci přes App Store (nebo jiným způsobem). Apple následně zablokoval používání webových aplikací v Evropě a uvedl, že to bylo v souladu se zákonem o digitálních trzích (DMA). Apple již nesměl trvat na tom, aby konkurenční prohlížeče používaly WebKit (což jim bránilo být rychlejší a schopnější než Safari). Apple řekl, že  musel blokovat také webové aplikace, protože ty ve výchozím nastavení používají WebKit.
Nyní kvůli tomu čelí antimonopolnímu vyšetřování. Ne všichni byli přesvědčeni o motivech Applu, protože věřili, že společnost chce udělat vše pro to, aby potrestala Evropskou unii za DMA. Financial Times uvádí, že společnost nyní čelí vyšetřování tohoto kroku.