Aplikace Deník byla představena v prosinci jako součást iOS 17.2, přičemž nabízí řadu funkcí inteligentních návrhů. Jedna z těchto funkcí nyní získává pozornost na sociálních sítích, protože je ve výchozím nastavení povolena: Viditelnost pro ostatní.



Zatímco příspěvky na sociálních sítích by vás vedly k přesvědčení, že tato funkce sdílí vaše jméno a polohu se všemi kolem vás, ve skutečnosti tomu tak není. Mnoho funkcí aplikace Deník využívá inteligentní funkce na zařízení ke generování návrhů deníku na základě vašeho každodenního života. Tato funkce je volitelná a bude doporučovat na základě věcí, jako jsou místa, která navštěvujete, pořízené fotografie, hudba, kterou posloucháte a další. Když přejdete do aplikace Nastavení, vyberte „Soukromí a zabezpečení“ a poté klepněte na „Návrhy na psaní deníků“, zobrazí se „Viditelnost pro ostatní“. To je ve výchozím nastavení povoleno bez ohledu na to, zda je povolena výše uvedená funkce „Návrhy deníků“. Apple říká, že „umožňuje ostatním zjistit, že jste poblíž, a pomoci tak upřednostnit jejich návrhy“.

Přirozeně, že uživatelé, kteří zjistili, že tato funkce je ve výchozím nastavení povolena, způsobili na sociálních sítích trochu rozruch. Ale jak přesně funguje? V první řadě to není sdílení vašeho jména a polohy s lidmi kolem vás. Joanna Stern z The Wall Street Journal požádala Apple o vysvětlení: „Telefon dokáže pomocí Bluetooth zjistit počet blízkých zařízení, která jsou ve vašich kontaktech. Neukládá, které z těchto konkrétních kontaktů byly v okolí, ale místo toho to může použít jako kontext ke zlepšení a upřednostnění návrhů deníků,“ řekla mluvčí.

Zde je příklad poskytnutý společností Apple: Řekněme, že jste ve svém domě uspořádali večeři s přáteli, kteří jsou ve vašich kontaktech. Systém to může v návrzích upřednostnit, protože z celkového počtu ví, že na této události bylo něco jiného. Nebyl to jen klasický večer doma s rodinou. Pokud jde o to, proč je přepínač ve výchozím nastavení povolen, mluvčí společnosti Apple vysvětlila, že se tak děje, aby uživatelé získali výhody aplikace bez ohledu na to, zda jejich přátelé a lidé kolem nich používají aplikaci Deník nebo ne. Tato funkce automaticky nesdílí vaše jméno a informace o poloze se všemi kolem vás. Místo toho jednoduše využívá přítomnost vašeho zařízení k tomu, aby návrhy aplikace Deník byly pro lidi kolem vás lepší.