Apple již navrhuje čipy, které budou využívat 2nanometrový výrobní proces nové generace společnosti TSMC, podle informací údajně pocházejících od zaměstnance Applu na LinkedIn.



Tato informace byla původně zachycena korejským webem gamma0burst a sdílena na X (Twitter) leakerem Revegnusem (@Tech_Reve). Neupravená část snímku, která byla zveřejněna zobrazuje názvy „TS5nm, TS3nm, TS2nm“, což jsou výrazy, o kterých se předpokládá, že odkazují na různé výrobní procesy, které Apple zvolil pro minulé, současné a budoucí čipy. Termíny jako „3nm“ a „2nm“ odkazují na specifická pravidla architektury a designu, která TSMC používá pro svou řadu čipů. Snížení velikosti uzlu odpovídá menší velikosti tranzistoru, takže se na procesor vejde více tranzistorů, což vede ke zvýšení rychlosti a efektivnější spotřebě energie.

Zprávy naznačují, že TSMC již začíná pracovat na pokročilejších 1,4nanometrových čipech, které by měly vyjít již v roce 2027. Předpokládá se, že Apple bude první společností, která obdrží čipy postavené na budoucím 2nm procesu společnosti TSMC, jehož výroba se očekává ve druhé polovině roku 2025. Očekává se, že 2nm výrobní proces, známý také jednoduše jako „N2“ nabídne zlepšení rychlosti o 10 až 15 procent při stejném výkonu ve srovnání s čipy vyrobenými ‌3nm‌ technologií. TSMC staví dvě nové továrny pro výrobu 2nm čipů a čeká na schválení třetí.