Apple koupil začátkem tohoto roku kanadskou společnost DarwinAI, aby vybudoval svůj tým AI, uvádí Bloomberg. DarwinAI vytvořil technologii AI pro kontrolu komponentů během výrobního procesu a také se zaměřil na vytváření menších a efektivnějších systémů AI.



Webové stránky DarwinAI a účty na sociálních sítích byly po koupi společnosti Apple přepnuty do režimu offline. Do divize umělé inteligence Applu se nyní připojily desítky bývalých zaměstnanců společnosti DarwinAI. Výzkumník AI Alexander Wong, který pomáhal budovat DarwinAI, je nyní ředitelem týmu pracující na AI společnosti Apple. Apple akvizici potvrdil obvyklým prohlášením: „Apple čas od času kupuje menší technologické společnosti“, ale svůj účel ani plány nerozebírá.

Ve snaze dohnat Microsoft, Google a další Apple usilovně pracuje na vytváření funkcí umělé inteligence pro své operační systémy iOS 18 a macOS 15. Pokud chce Apple konkurovat Bing, ChatGPT a dalším, bude muset integrovat generativní AI do řady produktů. Apple testuje velké jazykové modely a funkce AI budou k dispozici v Siri, aplikaci Zkratky, Zprávy, Apple Music a dalších. Apple usiluje o to, aby funkce umělé inteligence běžely na zařízení z důvodu ochrany osobních údajů, a úsilí DarwinAI vytvořit menší systémy umělé inteligence by mohlo být užitečné.