Apple souhlasil, že zaplatí 490 milionů dolarů za urovnání hromadné žaloby, která tvrdí, že generální ředitel společnosti Apple Tim Cook podvedl akcionáře tím, že zatajil klesající poptávku po iPhonech v Číně, uvedla agentura Reuters, která citovala dnešní soudní podání.



V listopadu 2018 Cook řekl, že Apple čelí tlaku na rozvíjejících se trzích, kde místní měny oslabují, jako je Turecko, Indie, Brazílie a Rusko, ale Čínu do seznamu nezahrnul: „Rozvíjející se trhy, na kterých vidíme tlak, jsou trhy jako Turecko, Indie, Brazílie, Rusko. Jedná se o trhy, kde měny v posledním období oslabily. V některých případech to vedlo k tomu, že jsme zvýšili ceny a tyto trhy nerostou tak, jak bychom si přáli.“ Cook dále v hovoru řekl: „Konkrétně ve vztahu k Číně bych Čínu do této kategorie nezařadil. Naše podnikání v Číně bylo v minulém čtvrtletí velmi silné. Vyrostli jsme o 16 %, s čímž jsme velmi spokojeni. Zvláště prodej iPhonů byl velmi silný.“

O několik měsíců později, v lednu 2019, Cook sdílel dopis investorům, v němž uvedl, že tržby Applu za čtvrté čtvrtletí roku 2018 budou kolem 84 miliard dolarů, což je méně než původní odhad. Apple za čtvrtletí 29. ledna 2019 oznámil tržby ve výši 84,3 miliardy dolarů. Cena akcií Applu klesla mezi 1. listopadem 2018 a 31. lednem 2019 přibližně o 25 %. Investoři tvrdili, že Cook věděl, že poptávka po iPhonech v Číně klesala v době výzvy k zisku v listopadu 2018, ale nezveřejnila to. Apple tato obvinění popřel a nepřiznal se k žádnému pochybení. Apple pouze souhlasil s navrhovaným urovnáním, aby se vyhnul dalším nákladům a času spojenému se soudním sporem, uvádí se v podání.