Minulý týden Apple vydal iOS 17.4 s velkými změnami, aby splňoval zákon o digitálních trzích v Evropské unii. To zahrnuje věci, jako je podpora pro alternativní obchody s aplikacemi, nové obchodní podmínky a možnosti nákupu v aplikaci a další.



Nyní Apple oznámil několik dalších změn v reakci na zpětnou vazbu, kterou dosud obdržel od vývojářů. Nejzajímavější je, že Apple koncem tohoto jara spustí novou funkci Web Distribution, která vývojářům umožní nabízet jejich aplikace ke stažení přímo z jejich webových stránek. Apple uvedl, že obchody s aplikacemi nyní mohou nabízet katalog aplikací výhradně od vývojáře tohoto obchodu. Díky této změně může společnost provozovat obchod s aplikacemi a nabízet pouze své vlastní aplikace ke stažení. Meta by například mohla provozovat obchod s aplikacemi v Evropské unii a nabízet v něm výhradně své vlastní aplikace ke stažení. Podle původních pokynů to nebylo povoleno.

Za druhé, Apple také přidá novou funkci „Web Distribution“, která vývojářům umožní nabízet aplikace přímo z jejich webových stránek. To znamená, že uživatelé budou moci přejít na webovou stránku vývojáře a stáhnout si aplikaci, aniž by museli používat App Store nebo jakýkoli jiný alternativní obchod s aplikacemi. Aby mohli vývojáři používat tuto funkci, budou se muset přihlásit k novým obchodním podmínkám App Store, což znamená, že zaplatí poplatek ve výši 0,50 EUR za každou první roční instalaci. Každá aplikace distribuovaná přes web bude i nadále muset splňovat pokyny společnosti Apple a projít ověřením. Aplikace lze instalovat pouze z domény webu, kterou vývojář zaregistroval v App Store Connect.