Apple nedávno začal zpřístupňovat interní verzi iOS 18 továrnám a příslušným prodejcům, podle důvěryhodných informací sdílených na X soukromým účtem. Verze iOS, kterou Apple v této fázi poskytuje, se nazývá „VendorUI“ a přístup k ní je přísně kontrolován.



VendorUI, vydávaná každý rok, je varianta iOS, která je poskytována továrnám pro testování kontroly kvality. Vzhledem k tomu, že má předprodukční verzi uživatelského rozhraní iOS, kterou Apple veřejně neoznámí až na WWDC, je Apple opatrný, kam bude distribuována. VendorUI může obsahovat odkazy na nové funkce, nová nastavení nebo změny. Na rozdíl od verzí systému iOS, které používají softwaroví inženýři společnosti Apple, VendorUI často některé aplikace neobsahuje, což zajišťuje, že jsou k dispozici pouze aplikace nezbytné pro testování.

S každou verzí iOS vyvíjí Apple několik různých verzí:

  • Release – Verze iOS určená pro uživatele.
  • InternalUI – Vytvořeno pro softwarové inženýry společnosti Apple, často obsahuje předprodukční verzi uživatelského rozhraní iOS s dosud nevydanými a neoznámenými funkcemi.
  • VendorUI – Navržena pro testování kontroly kvality v továrnách a může obsahovat prvky předprodukčního uživatelského rozhraní iOS.
  • NonUI – Vyvinuto pro hardwarové inženýry a kalibrační zařízení, neobsahuje standardní uživatelské rozhraní iOS.
  • LLDiags – Určeno pro použití v diagnostice a nemá vůbec žádné uživatelské rozhraní kromě jednoduchého diagnostického menu (Diags).

Díky VendorUI ‌iOS 18‌ bychom mohli brzy začít vidět únik dalších funkcí iOS, protože operační systém je dostupný většímu počtu lidí. I bez VendorUI však začaly vycházet informace o tomto systému iOS. Slyšeli jsme, že ‌iOS 18‌ se bude silně zaměřovat na umělou inteligenci a budou zde nové funkce pro zpřístupnění, jako jsou adaptivní hlasové zkratky a další.