Od té doby, co Apple 7. března vydal macOS Sonoma 14.4, nebyl přechod na nejnovější aktualizaci softwaru pro všechny úplně hladký a uživatelé hlásili řadu problémů, které výrazně ovlivňují jejich každodenní práci.



Tento článek uvádí nejvýznamnější problémy, kterým uživatelé čelili od aktualizace na macOS Sonoma 14.4, a nabízí potenciální řešení, jsou-li k dispozici.

USB hub a externí monitory

Ztráta připojení

Někteří uživatelé zaznamenali problémy s připojením USB rozbočovačů a monitorů s porty USB od aktualizace na macOS 14.4. Zatímco Apple pracuje na opravě, několik uživatelů problém vyřešilo změnou nastavení „Povolit připojení příslušenství“ v části Zabezpečení v Nastavení systému ➝ Soukromí a zabezpečení.

Java procesy

Neočekávaná ukončení

Oracle minulý týden varoval, že aktualizace macOS 14.4 může způsobit „neočekávané ukončení“ procesů Java. Problém se týká všech verzí Java od Java 8 až po verzi JDK 22 a není k dispozici žádné řešení.

Tiskárny

Odebrané nebo poškozené ovladače

Aktualizace může odstranit nebo poškodit ovladače tiskárny. Konkrétně se zdá, že základní software CUPS pro tiskové operace po síti bude odstraněn. Zdá se, že problém se týká zejména tiskáren HP. Někteří uživatelé našli řešení tím, že určitým procesům udělili úplný přístup k disku v Nastavení systému ➝ Soukromí a zabezpečení. Přes tyto pokusy se zatím nepodařilo najít komplexní řešení.

PACE/iLok

Selhání zásuvných modulů zvukové jednotky

Objevily se zprávy o problémech s kompatibilitou s produkty PACE, včetně správce licencí iLok, připojených k Macům s čipy Apple Silicon se systémem macOS 14.4. Problém se konkrétně týká pluginů od různých výrobců, které jsou chráněny PACE/iLok, včetně těch od Universal Audio, při použití s hostitelskými DAW, jako je Logic Pro.

Pokud předpokládáte, že některý z těchto problémů by mohl významně ovlivnit vaši produktivitu, může být rozumné odložit aktualizaci, dokud Apple tyto problémy nevyřeší následnou opravou.