Nezávislé nahrávací společnosti vyjádřily obavy ohledně plánů Applu platit více peněz za skladby nahrané ve Spatial Audio a tvrdí, že z toho budou mít prospěch pouze největší společnosti na trhu, uvádí Financial Times.



Minulý týden Apple oznámil nové nabídky, aby povzbudil hudební umělce a nahrávací společnosti, aby publikovali skladby ve Spatial Audio. Apple uvedl, že zaplatí až o 10 % více na licenčních poplatcích za hudbu nahranou v prostorovém zvuku, který využívá technologii Dolby Atmos. Apple uvedl, že tuto funkci využívá více než polovina předplatitelů Apple Music a že bonusem je odměna pro umělce, kteří dodávají obsah, a také bonus, aby byl vykompenzován další čas a úsilí potřebné k mixování v Dolby Atmos.

Několik nezávislých vydavatelství však řeklo FT, že nová nabídka bude výhodná pouze pro zavedené umělce, a ne pro hudebníky, kteří nemají prostředky na to, aby mohli takovou skladbu nahrát. „Doslova to vezme peníze nezávislým vydavatelstvím a jejich umělcům, z čehož budou mít prospěch největší společnosti na trhu,“ řekl vedoucí pracovník velké nezávislé nahrávací společnosti. „Bude to přínosem pro největší společnosti jako je Universal, protože oni jsou ti, kdo mají zdroje, aby do toho investovali.“ Produkce hudby ve Spatial Audio není levná záležitost.  Společnosti tvrdí, že to stojí dalších 1 000 dolarů za skladbu nebo zhruba 10 000 dolarů za album a úprava starších skladeb může náklady ještě zdvojnásobit.