S iOS 17.4 v EU mohou uživatelé poprvé instalovat aplikace mimo App Store. Zatímco Apple říká, že aplikace z jeho App Store splňují všechny jeho standardy pro kvalitu, soukromí a zabezpečení, z právního hlediska společnost musí povolit dostupnost obchodů třetích stran.



Apple varuje, že aplikace mimo App Store mohou obsahovat projevy nenávisti, extrémní násilí, povzbuzovat ke konzumaci nelegálních drog, mohou obsahovat pornografii a další. Systém iOS a rodičovská kontrola umožňuje rodičům vybrat si, zda děti mohou instalovat aplikace z alternativních obchodů s aplikacemi. Obchody s aplikacemi třetích stran lze nainstalovat přes web. iOS obsahuje základní ochrany, které uživatelům brání v náhodné instalaci alternativních obchodů. Když stisknete odkaz pro instalaci obchodů, standardní systémový list vás vyzve, zda chcete pokračovat.

Rodiče však mohou mít obavy, že jejich děti nechápou, co to znamená, a stejně pokračují. V těchto případech můžete použít funkci Čas u obrazovky k úplnému zakázání instalace obchodů s aplikacemi. Ke konfiguraci stejného nastavení můžete také použít Čas u obrazovky na svém vlastním zařízení.

  • V aplikaci Nastavení v systému iOS 17.4 v EU přejděte na Čas u obrazovky.
  • Pokračujte v nastavení Čas u obrazovky na svém zařízení nebo vyberte zařízení dítěte prostřednictvím Rodinného sdílení.
  • V nabídce času u obrazovky přejděte na Omezení obsahu a soukromí -> Instalace a nákupy aplikací.
  • Změňte nastavení pro Obchody s aplikacemi na Nepovolit, abyste zablokovali instalaci aplikací z obchodů třetích stran.

Můžete také nastavit věkové hodnocení, než přímo blokovat všechny obchody třetích stran. Věková omezení se budou vztahovat na aplikace nainstalované z obchodů třetích stran. Můžete ovládat povolené věkové hodnocení všech nainstalovaných aplikací v zařízení prostřednictvím Času u obrazovky. V nabídce Omezení obsahu a soukromí klepněte na Omezení obsahu a nastavte věkové hodnocení pro Aplikace.