Začátkem tohoto týdne Apple oznámil nové 13palcové a 15palcové modely MacBooku Air. Ale očekávají se ještě další Macy, které zatím neobsahují nový čip M3. V dnešním článku si ukážeme, co můžeme očekávat.



Mac Mini

Apple oznámil modely Macu mini s čipy ‌M2‌ a ‌M2‌ Pro v lednu 2023, což je v době psaní tohoto článku více než 400 dní. Mark Gurman z Bloombergu v červenci řekl, že věří, že nový Mac mini se objeví nejdříve koncem roku 2024 a od té doby jsme neslyšeli žádné další zprávy. Na druhou stranu se Apple může rozhodnout, že letos nevydá nový model Macu mini a úplně vynechá čip M3. Společnost možná plánuje 18měsíční cyklus upgradu, což by znamenalo, že bychom mohli vidět Mac mini s čipem M4 na jaře 2025.

Mac Studio

Apple vydal ‌Mac Studio s čipy ‌M2‌ v červnu 2023. Modely ‌Macu Studio‌ jsou dodávány buď s čipem ‌M2‌ Max nebo ‌M2‌ Ultra, takže to naznačuje, že bychom měli očekávat ekvivalentní varianty čipu M3. Podle lednové zprávy tchajwanské výzkumné firmy TrendForce však bude v polovině roku 2024 uveden na trh nový model Macu Studio s výkonnějším čipem M3 Ultra. Pár dní po zprávě TrendForce Gurman řekl, že věří, že Apple pracuje na novém Macu Studiu, který bude pravděpodobně nabízen s dosud neoznámenou čtvrtou variantou čipu M3. Gurman říká, že bude pravděpodobně vydán v druhé polovině roku 2024.

Mac Pro

Společně s Macem Studio Apple vydal Mac Pro s čipy řady ‌M2‌ během WWDC v červnu 2023. ‌Mac Pro‌ je k dispozici pouze v konfiguraci s jedním čipem a v současnosti je dodáván s čipem ‌M2‌ Ultra, který se používá v Macu Studio. Logicky bychom tedy měli očekávat, že příští ‌Mac Pro‌ obdrží stejný čip M3 Ultra vedle ‌Macu Studio‌, stejně jako minulý rok obdržel čip ‌M2‌ Ultra. Gurman si myslí, že Apple pravděpodobně vydá Mac Pro ve druhé polovině roku.