Apple testuje novou technologii antireflexního optického povlaku pro budoucí fotoaparáty iPhonu, která by mohla zlepšit kvalitu fotografií snížením artefaktů, jako je odlesk objektivu a duchy, tvrdí zpráva z Koreje.



Podle účtu „yeux1122“ na blogu Naver s odkazem na zdroj v dodavatelském řetězci se Apple chystá zavést novou technologii pro ukládání atomické vrstvy (ALD) do výrobního procesu čočky fotoaparátu iPhonu. ALD zahrnuje ukládání materiálů po jedné atomární vrstvě, což umožňuje extrémně přesnou kontrolu nad tloušťkou a složením. Jeho použití umožňuje výrobcům nanášet velmi tenké vrstvy materiálů na polovodičová zařízení, včetně součástí fotoaparátů.

Pokud jde o čočky fotoaparátů, ALD lze použít k aplikaci antireflexních vrstev, které mohou pomoci snížit artefakty, jako jsou pruhy světla a duchy, které se mohou objevit na konečném snímku, když jasný zdroj světla, jako je slunce, svítí přímo do objektivu. ALD může také snížit duchy, typ zkreslení obrazu, kdy se na fotografii objevují slabé sekundární obrazy, obvykle naproti jasnému zdroji světla. K tomu dochází, když se světlo odráží tam a zpět mezi povrchy čoček a snímačem fotoaparátu. Materiály aplikované ALD navíc mohou chránit systém objektivu fotoaparátu před poškozením, aniž by to ovlivnilo schopnost senzoru efektivně zachytit světlo.