Společnost Apple tento měsíc aktualizovala své pokyny pro kontrolu aplikací, aby povolila  emulátory retro herních konzolí. Níže si shrneme vše, co byste o těchto emulátorech a dosud dostupných možnostech měli vědět.



(Tyto informace jsou aktuální k dubnu 2024, ale zásady společnosti Apple se mohou časem změnit.)

Co je povoleno

Apple uvedl, že emulátory, které mohou načítat hry (ROM), jsou v App Store povoleny, pokud aplikace emulují pouze „retro konzolové hry“. Apple neprozradil, které konzole klasifikuje jako retro, ale oblíbený emulátor Delta od vývojáře Riley Testut je nyní k dispozici v App Store a umí emulovat hry pro Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo Entertainment System (NES ), Super Nintendo Entertainment System (SNES), Nintendo 64 a Nintendo DS. V App Store je také emulátor Commodore 64 s názvem Emu64 XL. V App Store jsme nenarazili na žádné další plně funkční emulátory vydané po změně pravidel, ale v budoucnu budou pravděpodobně k dispozici další. Apple nedávno odstranil emulátor s názvem iGBA z App Store za kopírování obsahu jiného vývojáře.

Legalita

Zatímco americký soud rozhodl, že emulátory jsou legální, stahování ROM chráněných autorskými právy je obvykle v rozporu se zákonem. Nintendo na svých webových stránkách zákaznické podpory v USA uvádí, že stahování pirátských kopií jejích her je nezákonné. Pirátské kopie herních souborů jsou často označovány jako „ROM“. Společnost Nintendo se zatím k dostupnosti emulátorů v App Store nevyjádřila, ale Delta a její předchůdce GBA4iOS jsou k dispozici mimo App Store již více než deset let, aniž by byly ukončeny. Nintendo vydalo v roce 2014 oznámení DMCA o zastavení šíření webu GBA4iOS, ale emulátory jsou nadále dostupné.