Vzhledem k tomu, že očekávání co letos přinese řada iPhone 16 narůstají, zprávy upozornily na některé potenciální změny fotoaparátu, které by mohly změnit způsob, jakým naše iPhony používáme k fotografování.



Kamerový systém byl vždy základním jádrem iPhonu a letos se zdá, že Apple je připraven posunout hranice ještě dále. V dnešním článku se podíváme na to, co vše víme.

1. Vertikální rozložení kamery

iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Modely nižší třídy budou obsahovat vertikální uspořádání fotoaparátu s vyvýšeným povrchem, namísto diagonálního uspořádání. Nový design obsahuje dva samostatné kroužky fotoaparátu pro širokoúhlé a ultraširokoúhlé fotoaparáty. Očekává se, že vertikální rozložení kamery umožní nahrávání prostorového videa, které je v současnosti omezeno na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

2. Vylepšený ultraširokoúhlý objektiv

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max

Očekává se, že modely vyšší třídy budou vybaveny vylepšeným 48megapixelovým ultraširokoúhlým objektivem, který by mu umožnil zachytit více světla, což má za následek vylepšené fotografie při fotografování v režimu 0,5×, zejména v prostředí se slabým osvětlením. To také znamená, že by iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max umožnil pořizovat 48megapixelové fotografie ProRAW v režimu Ultra Wide. Tyto fotografie uchovávají více detailů v obrazovém souboru pro větší flexibilitu úprav a lze je tisknout ve velkých velikostech.

3. Super teleobjektiv

iPhone 16 Pro Max

iPhone 16 Pro Max by mohl být prvním iPhonem vybaveným super teleobjektivem s periskopickým fotoaparátem pro dramaticky zvýšený optický zoom. „Super“ nebo „ultra“ teleobjektiv obvykle popisuje fotoaparáty s ohniskovou vzdáleností nad 300 mm. Současný teleobjektiv je ekvivalentní 77mm objektivu, takže pokud je zpráva přesná, mohlo by dojít k výraznému zvýšení možností zoomu. Superteleobjektivy se často používají pro fotografování sportů a divokých zvířat, ale extrémně měkké pozadí, které vytvářejí, je činí užitečnými také pro fotografování portrétů, pokud je mezi objektem a fotografem dostatečná vzdálenost.

4. Vylepšený zoom

iPhone 16 Pro

Očekává se, že oba modely vyšší třídy budou disponovat 5x optickým zoomem, který je aktuálně exkluzivně pro iPhone 15 Pro Max. Systém čtyřhranných čoček společnosti Apple má „složený“ design, který umožňuje, aby se vešel do smartphonu, což umožňuje až 5x optický zoom a až 25x digitální zoom. Oproti tomu současný menší iPhone 15 Pro je omezen až na 3x optický zoom.

5. Snížené odlesky objektivu

Všechny modely iPhone 16

Apple údajně testuje novou technologii antireflexního optického povlaku pro své fotoaparáty, která by mohla zlepšit kvalitu fotografií snížením artefaktů, jako je odlesk objektivu. Apple plánuje zavést nové zařízení pro nanášení atomové vrstvy (ALD) do výrobního procesu čočky. ALD mohou také chránit systém objektivu fotoaparátu před poškozením okolním prostředím, aniž by to ovlivnilo schopnost senzoru efektivně zachytit světlo.

6. Tlačítko Capture

Všechny modely iPhone 16

Všechny modely iPhone 16 budou mít nové tlačítko Capture, určené pro rychlé pořizování snímků nebo videa. Tlačítko přidá funkce, jako je možnost přibližování a oddalování přejetím doleva a doprava po tlačítku, zaostření na objekt lehkým stisknutím a aktivace nahrávání silnějším stisknutím. Tlačítko Capture bude umístěno na pravé spodní straně iPhonu 16 a nahradí mmWave anténu u amerických modelů.