Minulý týden byl Apple donucen čínskou vládou stáhnout čtyři aplikace z App Store v Číně: Signal, Telegram, WhatsApp a Threads. Zakladatel a generální ředitel Telegramu Pavel Durov nyní na situaci zareagoval a tvrdil, že skutečným cílem byl Apple.



V prohlášení pro 9to5Mac minulý týden Apple vysvětlil, že je povinen dodržovat zákony v zemích, kde působí. To zahrnuje i Čínu, která ve své žádosti uvedla obavy o národní bezpečnost: „Jsme povinni dodržovat zákony v zemích, kde působíme, i když nesouhlasíme,“ říká Apple. „Správa kyberprostoru Číny nařídila odstranění těchto aplikací z čínského obchodu na základě jejich obav o národní bezpečnost. Tyto aplikace zůstávají k dispozici ke stažení ve všech ostatních zemích, kde se vyskytují.“ V pondělí zakladatel a generální ředitel Telegramu Pavel Durov argumentoval, že cílem požadavků čínské vlády byl Apple, nikoli samotný Telegram.

Telegram je podle Google Play nejstahovanější mobilní aplikací v Číně pro Android. Přístup k Telegramu vyžaduje v Číně VPN, ale Číňané jsou chytří – Telegram se jim líbí a najdou způsob, jak jej používat. „Minulý týden Čína donutila Apple odstranit aplikace, jako je Telegram, ze svého čínského App Store. Nezaznamenali jsme žádný pokles stahování z Číny – a nemyslím si, že Telegram byl hlavním cílem této změny. Byl to krok proti samotnému Applu: čínské úřady nutí více svých občanů, aby přešli z iPhonů na smartphony Android vyráběné čínskými společnostmi, jako je Xiaomi.“ Tato tvrzení jsou však matoucí, protože aplikace Telegram, Signal a další aplikace také nejsou dostupné prostřednictvím Google Play ani jiného obchodu s aplikacemi pro Android v Číně. Ve skutečnosti Apple vydržel co nejdéle, než byl nakonec čínskou vládou donucen tyto aplikace odstranit.