Instagram zavádí novou bezpečnostní funkci, která má chránit dospívající před explicitním obsahem v přímých zprávách. Systém rozmaže explicitní fotografie ve zprávách, když se předpokládá, že příjemce je teenager.



Bezpečnostní opatření je navrženo tak, aby chránilo před třemi problémy, včetně rostoucího problému „vydírání“ na platformě. Za prvé, teenagerům mohou být zaslány nevyžádané fotografie, které si nepřejí vidět. Za druhé, poslat někomu nahou fotku teenagera je často nezákonné – a to může platit, i když teenageři pošlou své fotky.
Za třetí, tisíce dospívajících chlapců se již setkalo se sexuálním vydíráním. Budou kontaktováni účtem, který zdánlivě patří atraktivní dospívající dívce, která s nimi bude flirtovat online, než jim později pošle akty, a požádá chlapce, aby mu poslal jako odpověď svoji fotku.

Jakmile tak učiní, bude mu vyhrožováno odhalením a bude vydírán – často k zasílání dalších fotografií. Wall Street Journal uvádí, že Meta nyní automaticky detekuje explicitní fotky v DM. Pokud datum narození příjemce uvádí, že je teenager, fotografie bude rozmazaná a zobrazí se varování. Uživatelé Instagramu, kteří obdrží explicitní obrázky prostřednictvím přímých zpráv, uvidí vyskakovací okno s vysvětlením, jak zablokovat odesílatele nebo nahlásit chat, a poznámku, která příjemce povzbudí, že na takovou zprávu nemusí reagovat.

Lidem, kteří se pokoušejí poslat explicitní obsah prostřednictvím přímých zpráv, bude doporučeno, aby byli opatrní a obdrží upozornění, že mohou zrušit odeslání. Tato funkce bude ve výchozím nastavení pro účty dospívajících zapnutá, i když budou mít možnost ji deaktivovat. U účtů pro dospělé to bude platit obráceně: funkce bude ve výchozím nastavení vypnutá, ale budou se moci rozhodnout ji povolit. Zavádění se zdá být pomalé, společnost uvedla, že se funkce testuje a zavedena bude během několika příštích měsíců.