Už léta existuje v systému iOS chyba, která spotřebovává velké procento dostupného úložiště iPhonu. Problém přetrvává v iOS 17.4 a 17.5, ale naštěstí existují řešení, která nezahrnují vymazání vašeho iPhone. Zde je návod, jak chybu opravit.



Na komunitních fórech společnosti Apple, na Redditu a dalších si uživatelé iOS stěžovali na chybu ukládání systémových dat po celá léta (některé zprávy pocházejí od uživatelů, kteří používají iOS 13). Úložiště používané systémovými daty je nepoužitelné. Na rozdíl od mezipaměti v jednotlivých aplikacích pro iOS nebo aplikacích Apple, jako je Safari, zde není žádné tlačítko pro rychlé smazání systémových dat. Zde jsou informace, jak Apple popisuje, k čemu se používá: „Systémová data zahrnují mezipaměti, protokoly a další zdroje aktuálně používané systémem. Tato hodnota bude kolísat podle potřeb systému.“
Apple nenabídl oficiální řešení problému, ale existuje několik způsobů, jak problém vyřešit. Začneme od nejjednodušší a nejrychlejší možnosti k složitějším postupům.

  • Můžete vidět, kolik úložného prostoru využívají systémová data na vašem iPhonu, přejděte do Nastavení > Obecné > Úložiště: iPhone > Přejděte úplně dolů > Systémová data.
  • Zkuste iPhone vypnout a zapnout.
  • Vraťte se do Úložiště: iPhone > Systémová data a zjistěte, zda to pomohlo.

To samo o sobě funguje na snížení systémových dat o více než 50 GB (ale někdy za dny nebo týdny se data objeví znovu)

  • Změňte historii iMessage tak, aby se uchovávala 1 rok nebo 30 dní namísto navždy
    Přejděte do Nastavení > Zprávy > Ponechat zprávy > 1 rok nebo 30 dní

Někteří uživatelé hlásí, že problém vyřešili odstraněním a přeinstalací aplikací Apple TV, aby se vyčistila mezipaměť, a udělali totéž s aplikacemi jako Instagram, TikTok, Discord, Slack atd.

  • Vymažte mezipaměť Safari. Nastavení > Safari > Vymazat historii a data webových stránek (poznámka: toto ovlivní všechny weby, na které jste byli přihlášeni atd.).