Několik výrobců prohlížečů třetích stran zaznamenalo prudký nárůst instalací od doby, kdy společnost Apple provedla zásadní změny v systému iOS, aby vyhověla zákonu o digitálních trzích v Evropské unii, mnoho z nich však není spokojeno s tím, jak Apple implementoval změny.



Uživatelům v EU, kteří poprvé otevřou Safari, se zobrazí obrazovka výběru, která jim umožní vybrat si nový výchozí prohlížeč ze seznamu oblíbených alternativ v jejich zemi. Tato změna vedla k prudkému nárůstu používání prohlížečů třetích stran na základě několika zpráv. Ve středu agentura Reuters uvedla, že počet uživatelů prohlížeče Aloha v březnu vyskočil o 250 %. Ke skokovému nárůstu uživatelů došlo především ve Francii, Belgii (3x růst), Německu, Nizozemsku, Španělsku a Švédsku (2,5x nárůst) a Dánsku, Itálii a Polsku (2x růst).

Prohlížeč Aloha je vydáván jako alternativa k prohlížečům zaměřená na ochranu soukromí, která vydělává peníze prostřednictvím předplatných spíše než prodejem reklam. Společnost se sídlem na Kypru uvádí, že má průměrně 10 milionů uživatelů měsíčně. „Předtím byla EU naším trhem číslo čtyři, nyní je číslo dva,“ řekl generální ředitel Aloha Andrew Frost Moroz v rozhovoru pro Reuters. Výrazný nárůst zaznamenala také americká společnost DuckDuckGo, která má asi 100 milionů uživatelů a Opera.

Navzdory tomu, že uživatelé stále častěji volí alternativní možnosti, společnosti kritizovali Apple a Google za pomalé zavádění změny a věří, že to brání přechodu ze Safari a Chrome. Mozilla, která vlastní Firefox, odhaduje, že pouze asi pětina uživatelů má nainstalovanou aktualizaci iOS, a tvrdí, že zavádění je mnohem pomalejší než předchozí aktualizace softwaru společnosti Apple. Někteří výrobci alternativních prohlížečů se také obávají, že design vybraných obrazovek není v nejlepším případě optimální. Například generální ředitel Vivaldi Jon Stephenson von Tetzchner poznamenává, že obrazovka výběru společnosti Apple se zobrazí pouze tehdy, když uživatelé ‌iPhonu‌ otevřou Safari, zatímco seznam prohlížečů neposkytuje žádné další informace.