S druhou beta verzí systému iOS 17.5, která je dnes k dispozici, mohou uživatelé v Evropské unii stahovat aplikace přímo z webových stránek vývojářů aplikací, aniž by museli procházet App Store nebo alternativním obchodem.



Od března Apple pracuje na podpoře stahování aplikací z webových stránek a funkce je konečně připravena k testování. Apple začal v iOS 17.4 umožnit vývojářům nabízet své aplikace prostřednictvím alternativních obchodů v EU, nyní je mohou nabízet přímo ze své webové stránky. Vývojáři aplikací, kteří chtějí nabízet aplikace ze svých webových stránek v Evropské unii, musí splnit specifická kritéria, aby byla zajištěna bezpečnost uživatelů. Aplikace musí projít procesem notářského ověření společnosti Apple a vývojáři musí být členy programu Apple Developer po dobu dvou po sobě jdoucích let nebo déle.

Vývojáři, kteří splňují tyto podmínky, budou moci používat rozhraní API pro stahování webových aplikací. Aplikace stažené přes web pomocí rozhraní API lze zálohovat, obnovovat a aktualizovat jako standardní aplikace. Když uživatel navštíví webovou stránku za účelem instalace aplikace, uživatelé budou muset tomuto vývojáři udělit výslovné povolení k instalaci aplikací do Nastavení. Na systémovém listu se zobrazí název aplikace, jméno vývojáře, popis aplikace, snímky obrazovky a další. Vývojáři mohou nabízet aplikace pouze ze svého účtu vývojáře a jsou povinni zveřejňovat transparentní zásady shromažďování dat, aby uživatelé věděli, jak jsou data shromažďována a používána.