iOS 18 změní mnoho vestavěných aplikací Apple, včetně Poznámky, Mail, Fotky a Kondice, uvedl Mark Gurman ze společnosti Bloomberg. Gurman nezveřejnil žádné konkrétní nové funkce plánované pro tyto aplikace.



Dříve se hovořilo o tom, že aplikace Poznámky získá podporu pro zobrazení více matematických rovnic a možnost nahrávání hlasových poznámek, ale toto je poprvé, co jsme slyšeli o aktualizacích plánovaných pro aplikace Mail, Fotky a Kondice. Gurman také potvrdil, že Apple konečně plánuje vydat aplikaci Kalkulačka pro iPad.

Shrnutí informací o iOS 18:

  • Chytřejší Siri: Říká se, že iOS 18 obsahuje nové generativní funkce umělé inteligence pro Siri, Spotlight, Zkratky, Apple Music, Zprávy, Zdraví, Keynote, Numbers, Pages a další. Očekává se, že tyto funkce budou poháněny velkým jazykovým modelem na zařízení (LLM) společnosti Apple, ale Apple údajně také jednal o partnerství se společnostmi jako Google, OpenAI a Baidu.
  • Více přizpůsobitelná domovská obrazovka: Jednou z designových změn, o kterých se mluví, je lépe přizpůsobitelná domovská obrazovka, včetně možnosti umístit ikony aplikací kamkoli na mřížku domovské obrazovky. Tato změna umožní mezery, řádky a sloupce mezi ikonami aplikací.
  • Vylepšené posílání textových zpráv s uživateli Androidu: Apple oznámil, že iOS 18 bude podporovat standard RCS pro zasílání zpráv napříč platformami v aplikaci Zprávy na konci roku 2024, takže pravděpodobně půjde o funkci iOS 18. Ve srovnání se SMS podpora RCS zlepší posílání textových zpráv mezi zařízeními iOS a Android tím, že umožní fotografie a videa ve vyšším rozlišení, zvukové zprávy, indikátory psaní, potvrzení o přečtení, zasílání zpráv Wi-Fi a další.
  • Přepracování aplikace Kalkulačka: Očekává se, že iOS 18, iPadOS 18 a macOS 15 bude obsahovat přepracovanou aplikaci Kalkulačka s několika novými funkcemi, včetně postranního panelu se seznamem posledních výpočtů, vylepšeného rozhraní pro převod jednotek, integrace s aplikací Poznámky a další. Ano, znamená to, že Apple konečně vydá aplikaci Kalkulačka pro iPad.
  • Aplikace Poznámky: Očekává se, že aplikace Poznámky získá podporu pro zobrazování matematického zápisu, což uživatelům umožní zahrnout do poznámek více typů algebraických rovnic a vzorců.
  • Vlastní trasy v aplikaci Mapy: Očekávají se nejméně dvě nové funkce v aplikaci Mapy, včetně vlastních tras a topografických map. Vlastní trasy by uživatelům umožnily vybrat si konkrétní cesty, po kterých se budou pohybovat při navigaci, zatímco topografické mapy obsahují podrobnosti, jako jsou stezky, nadmořská výška a body zájmu pro pěší turistiku a další venkovní použití. Apple již představil topografické mapy na Apple Watch s watchOS 10.
  • Asistent procházení v Safari: Další novou funkcí umělé inteligence je asistent procházení v Safari, ale zatím nejsou známy žádné konkrétní podrobnosti. Již existuje několik webových prohlížečů pro iPhone s nástroji AI, jako je Microsoft Edge a jeho Copilot s GPT-4 a Arc Search, které dokážou shrnout webové stránky a poskytnout stručné informace.
  • AirPods Pro jako naslouchátko: iOS 18 bude údajně obsahovat takzvaný „režim naslouchátka“ pro AirPods Pro, ale není jasné, jak by se lišil od stávající funkce  Conversation Boost, která byla spuštěna v roce 2021.
  • CarPlay nové generace: Web společnosti Apple uvádí, že první vozidla s CarPlay nové generace dorazí v roce 2024, takže by mohla být vydána spolu s iOS 18 koncem tohoto roku. Je však možné, že CarPlay nové generace bude kompatibilní i s některými verzemi iOS 17.
  • Freeform scény: Říká se, že iOS 18 přidá novou možnost Scény do aplikace Freeform. Tato funkce by uživatelům umožnila vybrat konkrétní sekce nebo scény na plátně pro snazší navigaci.