iOS 18 bude představen na výroční vývojářské konferenci WWDC společnosti Apple za méně než dva týdny a aktualizace bude obsahovat některé nové funkce také pro CarPlay.



Níže se podíváme na nové funkce zpřístupnění, které Apple nedávno představil pro CarPlay. První beta verze iOS 18 bude pravděpodobně zpřístupněna vývojářům krátce po keynote WWDC 10. června a veřejná beta verze je obvykle vydána v červenci, která uživatelům umožní vyzkoušet nové funkce CarPlay. Aktualizace by jako obvykle měla vyjít pro veřejnost v září.

Nové funkce zpřístupnění

V tiskové zprávě začátkem tohoto měsíce Apple zdůraznil tři nové funkce, které přicházejí do CarPlay jako součást iOS 18:

  • Hlasové ovládání: Tato funkce umožní uživatelům procházet CarPlay a ovládat aplikace pouze hlasem.
  • Barevné filtry: Tato funkce umožní uživatelům s barvoslepostí vizuálně snáze používat rozhraní CarPlay.
  • Rozpoznávání zvuku: Tato funkce umožní řidičům nebo cestujícím, kteří jsou neslyšící nebo nedoslýchaví, dostávat upozornění na CarPlay na zvuky související s řízením, jako jsou klaksony a sirény.

Všechny tyto tři funkce jsou již dostupné na iPhonu a iPadu.

CarPlay nové generace

Jsou to téměř dva roky, co Apple poprvé představil CarPlay nové generace na WWDC 2022, který však stále ještě není dostupný v žádném vozidle. Web společnosti Apple uvádí, že první vozy s CarPlay nové generace „dorazí v roce 2024“, ale zatím nebyl vydán žádný vůz s CarPlay nové generace. Aston Martin a Porsche v prosinci představily novou generaci CarPlay, ale Aston Martin od té doby mlčí a Porsche nadále vydává vozidla bez CarPlay nové generace. V tuto chvíli to vypadá, že CarPlay nové generace bude představen s iOS 18, ale mohl by být kompatibilní i s některými verzemi iOS 17.