Poté, co byly Apple Watch oznámeny v roce 2014 a než byly v roce 2015 dostupné, Apple rozeslal do maloobchodních prodejen vlastní demo jednotky Apple Watch a iPadu. Apple Watch a ‌iPad‌ používané pro tato zařízení byly speciálně navrženy a měly vlastní software.



Představují také první a jediný případ, kdy se Apple Watch dokázaly spárovat s ‌iPadem‌. AppleDemoYT, známý tím, že získává vzácné prototypy, sdílel obrázky a podrobné informace a byl schopen získat jednu z těchto nyní vzácných demo jednotek.

Jony Ive a jeho designérský tým přišli s těmito jednotkami jako způsobem, jak si zákazníci mohou Apple Watch vyzkoušet, aniž by potřebovali pomoc od zaměstnance. Apple použil upravený iPad mini 2 se systémem iOS 8.2 spárovaný s originálními Apple Watch se systémem watchOS 1.0, přičemž obě zařízení byla sloučena do vlastního krytu. Z ‌iPadu‌, který Apple použil, bylo odstraněno několik komponentů, včetně kamery, mikrofonu a reproduktorů, a pouzdro sloužilo jako tělo ‌iPadu‌. Apple Watch byly také výrazně upraveny a obsahovaly drážku podél diagnostického portu pro vedení kabelů, otvory pro připevnění k demo jednotce a speciální sportovní pásek, který byl kratší než normálně.

Apple Watch byly spárovány s ‌iPadem‌ pomocí kabelového připojení. Lightning kabel připojený k diagnostickému portu Apple Watch připojený k desce uvnitř ‌iPadu‌, což umožňuje ‌iPadu‌ komunikovat s Apple Watch a nabíjet je. Pro propojení Apple Watch s ‌iPadem‌ byla použita speciální aplikace s názvem Apple Watch Demo a bylo vyžadováno připojení k serveru Apple.

Server, který Apple použil pro aplikaci Apple Watch Demo, je již dávno offline, takže jediný způsob, jak zjistit, jak nastavení funguje, je prostřednictvím ukázky, která byla nastavena v roce 2014 a od té doby nebyla resetována. S funkční jednotkou je ‌iPad‌ schopen zrcadlit Apple Watch, nabízet přechodové animace a poskytovat tipy na akce, které lze na Apple Watch provádět. Tato funkce je ukázána ve videu AppleDemoYT:

Vlastní ‌iPad mini‌ nebyl pouze jediným modelem, který bylo možné propojit s Apple Watch, byl to také jediný ‌iPad‌, který bylo možné nabíjet pomocí MagSafe 2, původně navrženého pro Mac. Konektor ‌MagSafe‌ nabíjel ‌iPad‌, Apple Watch a další baterie uvnitř ‌iPadu‌. K dispozici je také port Lightning, ale dokumentace společnosti Apple naznačuje, že je určen pouze pro přenos dat. Apple ukončil demo jednotku v roce 2016, protože byla plná problémů. Aktualizace ‌iPadu‌ nebo Apple Watch by vymazaly ukázkový obsah a přední sklo bylo náchylné k prasknutí kvůli designu krytu. Baterie rychle stárly kvůli neustálému nabíjení a přehřívání a selhání byly neustálými problémy. Apple se také musel vypořádat s problémy s párováním a synchronizací, a to způsobilo, že Apple v roce 2015 vylepšil interaktivní část demo funkce. Po této změně ‌iPad‌ poskytoval informace o Apple Watch, ale již nezrcadlil obsah Apple Watch.

Demo jednotky, které byly vyřazeny z provozu, měly být zničeny, a tak najít takovou, která je stále dostupná, funkční a v dobrém provozním stavu, je neobvyklé. Tyto jednotky představují jedno z nejpokročilejších vlastních zařízení, které Apple v té době navrhl.