Apple tento týden vydal Apple Pencil Pro, což je první velká aktualizace ‌Apple Pencil‌ od vydání ‌Apple Pencil‌ 2 v roce 2018. S novým příslušenstvím byly představeny některé zásadní změny, včetně nových gest a možností.



Nové gesto stlačení

Gesto stlačení umožňuje ‌Apple Pencil‌ Pro rozpoznat, když jej zmáčknete. Pomocí zmáčknutí zobrazíte paletu, takže můžete dělat věci, jako je přepínání nástrojů, tloušťky čar a barvy. Vývojáři si mohou přizpůsobit, jak aplikace reagují na gesto tlačení, aby bylo možné v každé aplikaci vyvolat vlastní ovládací prvky.

Převalování

V ‌Apple Pencil‌ Pro je gyroskop, který umožňuje otáčením měnit orientaci určitých nástrojů. V zásadě nabízí mnohem přesnější ovládání nástrojů pera a štětce, podobně jako by fungovalo skutečné pero nebo štětec, když je nakloníte při kreslení nebo skicování.

Hmatová zpětná vazba

Vestavěný haptic engine nabízí hmatovou zpětnou vazbu při používání gest ‌Apple Pencil‌ Pro. Lehký hmatový puls zareaguje při použití gesta zmáčknutí nebo dvojitého klepnutí a navíc při použití funkce dojde ke zpětné vazbě.

Najít 

Funkce Najít je k dispozici pro ‌Apple Pencil‌ Pro, takže ji lze sledovat přímo s iPadem a dalšími zařízeními v aplikaci ‌Najít.

Nabíjení a párování

‌Apple Pencil‌ Pro se připevňuje na boční stranu iPadu Pro nebo iPadu Air a magnetické připojení umožňuje automatické párování a nabíjení. U iPadu Pro‌ 2024 j‌e k dispozici nové rozhraní.

Stávající funkce

Jsou podporovány aktuální funkce ‌Apple Pencil‌, jako je ‌dvojité klepnutí. Hover vám umožní zobrazit náhled, kde se ‌Apple Pencil‌ dotkne displeje, zatímco dvojité klepnutí lze použít k přepínání mezi nástroji. Nízká latence, citlivost na náklon a citlivost na tlak jsou také k dispozici.

Kompatibilita

‌Apple Pencil‌ Pro je kompatibilní s ‌iPadem Air‌ s M2 a ‌iPadem Pro s M4, także funguje pouze s novými modely.

Cena

‌Apple Pencil‌ Pro stojí 3 790 Kč.