Několik zpráv naznačovalo, že letošní iPhony budou obsahovat zcela nové tlačítko, které je navrženo tak, aby usnadnilo fotografování, když jsou zařízení držena v režimu na šířku.



Apple interně nazývá tlačítko Capture a bude to jedno z nejpokročilejších tlačítek, které bylo doposud představeno s podporou více gest a schopností reagovat na tlak. Zde je vše, co bude tlačítko podle zpráv umět:

  • Lehkým stisknutím tlačítka spustíte automatické zaostřování při pořizování snímku nebo videa.
  • Stisknutím tlačítka pořídíte fotografii.
  • Přejetím doleva a doprava po tlačítku přiblížíte a oddálíte.
  • K dispozici může být také gesto pro přepínání mezi režimem fotografie a režimem videa, podobně jako můžete zachytit video stisknutím a přejetím v aplikaci Fotoaparát na iPhonu.
  • Možnost automatického ostření lehkým stisknutím tlačítka.

Apple plánuje umístit tlačítko na pravou stranu ‌iPhonu‌, do prostoru, kde je anténa mmWave na iPhonech, které se prodávají ve Spojených státech. Anténa mmWave se přesune na levou stranu zařízení, aby se uvolnilo místo. Tlačítko Capture Button bylo vyobrazeno v CAD renderech a maketách všech čtyř modelech, ale Mark Gurman ze společnosti Bloomberg tento týden naznačil, že existuje možnost, že bude dostupné pouze na modelech vyšší třídy. Spolu s tlačítkem Capture budou modely ‌iPhone 16‌ obsahovat o něco větší displeje, nový čip A18, který podporuje Apple Intelligence, a 8 GB RAM pro všechny modely.