Anglická liga Premier League upouští od svého současného systému video asistence pro rozhodčí ve prospěch nového systému, který využívá desítky iPhonů k zachycení videa s vysokou snímkovou frekvencí z mnoha různých úhlů.



Systém, který vyvinula americká společnost, bude sloužit k odhalování porušení nejkontroverznějšího fotbalového pravidla, známého jako pravidlo o ofsajdu. Pravidlo o ofsajdu říká, že hráč nemůže přijmout míč od svého spoluhráče, když je na polovině hřiště soupeře, pokud mezi ním a brankou nejsou alespoň dva bránící hráči (to může zahrnovat také brankáře). Toto pravidlo má zabránit situaci, kdy se hráči jen tak poflakují poblíž soupeřovy branky a čekají na příležitost získat míč. Myšlenka je taková, že hra je napínavější, když je těžší dostat míč do pozice, kde lze vstřelit gól, i když někteří zastávají názor, že bez pravidla by padlo více gólů, a to je to, co diváci chtějí vidět. Jednou z hlavních výtek vůči pravidlu o ofsajdu je, že pro rozhodčí je téměř nemožné přesně odhalit porušení, vzhledem k tomu, že se často jedná o malé vzdálenosti a věci tak nepatrné, jako zda ruka hráče minula pozici soupeře a další.

K vyřešení tohoto problému byl použit videoasistenční systém, ale i tak je uváděná přesnost stále pouze 96% a mnozí si stěžují, že čas potřebný k přezkoumání výsledků přerušuje hru. Nyní se zavádí nový systém známý jako Dragon. Ten využívá desítky síťově propojených modelů iPhone 14 k zachycení akce z různých úhlů a využívá AI k zajištění rychlého nalezení. Rozhodčí přesto učiní defitivní rozhodnutí. Dragon, podle Genius, bude zpočátku používat alespoň 28 kamer iPhonu na každém stadionu v Premier League. Systém využívá vestavěné kamery modelů iPhone 14 a novějších. iPhony jsou umístěny v zakázkových vodotěsných obalech zdobených chladicími ventilátory a jsou připojeny ke zdroji energie. Tým navrhl držáky, které udrží až čtyři iPhony spojené dohromady. Jakmile jsou iPhony rozmístěny po hřišti, společně zachycují neustálý tok videa z různých úhlů.