Všechny letošní nové Macy budou mít pravděpodobně minimálně 16 GB RAM, čímž Apple poruší dlouholetou tradici, kdy ve většině svých Maců v základní konfiguraci nabízel pouze 8 GB RAM.



8 GB RAM v Macech je sporným problémem již více než deset let. Debata sahá až do roku 2012, kdy Apple představil první Retina MacBook Pro s 8 GB RAM. Mark Gurman z Bloombergu však uvádí, že Apple testuje čtyři nové modely Maců vybavené čipem M4 a všechny mají buď 16GB nebo 32GB unifikovanou paměť. Gurman již dříve uvedl, že Apple letos plánuje vydat nový MacBook Pro, Mac mini a iMac s čipy M4. Jednou z možností je, že Apple usoudil, že 16GB RAM by mělo být novým minimem pro budoucí funkce AI představené pod hlavičkou Apple Intelligence, ale to je v tuto chvíli pouze spekulace.

V loňském roce Apple představil základní 14palcový MacBook Pro s čipem M3, který nahradil ukončený 13palcový MacBook Pro s čipem M2. 14palcový MacBook Pro s M3 je dodáván s 8 GB unifikované paměti. Uživatelé se mohou rozhodnout pro 16 GB nebo 24 GB, ale tyto možnosti stojí další peníze navíc. To kritizovalo spoustu uživatelů, kteří se domnívají, že 8 GB není dostatečné množství paměti RAM pro většinu kreativních profesionálních pracovních postupů a že 16 GB by mělo být naprosté minimum pro počítač, který je prodáván jako verze vyšší třídy.