Evropská unie vydala varování společnosti Apple a požaduje, aby Apple zpřístupnil svůj operační systém iOS konkurenčním společnostem a vývojářům třetích stran, jinak by mohl čelit značným pokutám.



Tento krok je součástí snahy EU prosadit zákon o digitálních trzích (DMA), jehož cílem je zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž na digitálním trhu. Evropská komise zahájila dvě specifikační řízení, aby Apple nasměrovala ke splnění svých závazků v oblasti interoperability podle DMA. Tyto nejnovější postupy se zaměřují na funkce připojení iOS pro připojená zařízení a na proces, který Apple zavedl pro řešení požadavků na interoperabilitu od vývojářů. „Zaměřujeme se na zajištění spravedlivých a otevřených digitálních trhů. Důležitou roli v tom hraje efektivní interoperabilita, například s chytrými telefony a jejich operačními systémy,“ uvedla v prohlášení doprovázejícím tiskovou zprávu Komise výkonná viceprezidentka EU Margrethe Vestager. První postup se zaměřuje na funkce iOS, které převážně používají připojená zařízení, jako jsou chytré hodinky, sluchátka a headsety.

EU má v úmyslu specifikovat, jak by měl Apple poskytovat efektivní interoperabilitu s funkcemi, jako jsou upozornění, párování zařízení a konektivita. Druhé řízení zkoumá transparentnost, včasnost a spravedlivost procesu společnosti Apple při vyřizování žádostí o interoperabilitu od vývojářů a třetích stran pro iOS a iPadOS. V současné době Apple nabízí vývojářům omezený přístup k některým funkcím iOS, jako je hlasová asistentka Siri, a omezuje přístup k systému bezkontaktních plateb, který je základem pro Apple Pay. Cílem opatření EU je tato omezení řešit a zajistit otevřenější ekosystém. EU dala Applu šest měsíců na to, aby tyto problémy řešil. Pokud společnost nedodrží, může čelit pokutě až do výše 10 % jejího ročního obratu podle ustanovení DMA.