Apple schválil aktualizaci WeChat pro nadcházející řadu iPhone 16, což signalizuje potenciální posun ve vztazích mezi Apple a Tencent, čínskou společností stojící za populární aplikací pro zasílání zpráv.



Vývoj, o kterém informuje Bloomberg, přichází v době, kdy Tencent a Apple pokračují v jednáních o dohodách o sdílení příjmů pro ekosystém miniher WeChat. Schválení aktualizace WeChat pro nadcházející řadu iPhone 16 pravděpodobně potlačí spekulace o zhoršujícím se vztahu mezi těmito dvěma společnostmi a naznačuje, že Apple je odhodlán zachovat přítomnost WeChat na svých zařízeních, vzhledem k zásadní důležitosti aplikace na čínském trhu. Šéf společnosti Tencent, James Mitchell, během hovoru o zisku odhalil, že společnost jedná s Applem ohledně dohody o sdílení příjmů. Jednání se soustředí na to, aby Tencent mohl přijímat platby v minihrách WeChat prostřednictvím platebního systému společnosti Apple, což potenciálně vyřeší dlouhodobý spor.

S téměř 1,4 miliardami uživatelů v Číně slouží WeChat jako všudypřítomná platforma pro různé služby, včetně plateb účtů a rezervací vstupenek. Zatímco mnoho z těchto transakcí je osvobozeno od poplatků společnosti Apple, obsah v aplikaci a online zábava, jako jsou minihry, nadále podléhají zásadám společnosti Apple. Apple má v Číně menší podíl na trhu a v minulém čtvrtletí se mu nepodařilo dostat se do první pětky v prodeji chytrých telefonů. Mezitím si čínské společnosti jako Tencent a ByteDance udržují významnou kontrolu nad online obsahem, včetně her a video platforem.