Podle nezávislého novináře Tima Culpana z Tchaj-wanu se čipy A16 společnosti Apple nyní vyrábějí v továrně TSMC v Arizoně. Čip A16, který byl představen v iPhonu 14 Pro před dvěma lety, se údajně vyrábí v malých množstvích v závodě TSMC Fab 21 v Arizoně.



Čipy jsou údajně vyráběny pomocí stejného 4nm N4P procesu používaného v tchajwanských továrnách TSMC, aby byla zajištěna stejná kvalita a výkon. To potvrzuje předchozí zprávy, které naznačovaly, že továrna TSMC v Arizoně začne vyrábět pokročilé čipy pro Apple již v roce 2024. Očekává se, že výroba výrazně naroste, až bude dokončena druhá fáze, přičemž výroba v plném rozsahu se plánuje na první polovinu roku 2025.

Obzvláště zajímavá je volba vyrábět čip A16 v Arizoně, protože naznačuje, že Apple dostatečně věří nové továrně v USA, aby mu svěřil jeden ze svých nejpokročilejších čipů, místo aby se rozhodl pro méně důležitý komponent. Není jasné, která konkrétní zařízení Apple budou používat tyto čipy A16 vyrobené v Arizoně, ale mohly by se potenciálně objevit v připravovaném modelu iPadu nebo – pravděpodobněji – v iPhonu SE nové generace, protože zprávy naznačují, že ‌iPhone SE‌ 4 bude založen na ‌iPhone 14‌, ve kterém byl poprvé představen čip A16.