iOS 18 obsahuje možnost zamknout a dokonce skrýt jednotlivé aplikace, i když je samotný iPhone již odemčený. To je užitečné, protože můžete odemknout svůj iPhone a půjčit jej někomu, aby se na něco podíval, s vědomím, že nebude moci otevřít aplikace, které jste zamkli.



Pokud se někdo pokusí otevřít aplikaci, kterou jste zamkli níže popsaným způsobem, zobrazí se mu vyskakovací okno s informací, že k ní nelze přistupovat bez sekundárního ověření pomocí Face ID (nebo Touch ID na iPhone SE). Je zajímavé, že pokud je aktivní ochrana proti krádeži zařízení, zadání přístupového kódu k odemknutí aplikace není možné, takže i když je váš iPhone ukraden a zloděj zná váš přístupový kód, stále nebude moci aplikaci otevřít. Pokud však ochrana ukradeného zařízení není povolena, zobrazí se výzva k zadání hesla, které lze použít k odemknutí aplikace po třech neúspěšných pokusech o Face ID. Stojí za zmínku, že ne všechny aplikace lze zamknout. Apple neposkytuje možnost zámku pro aplikace, jako jsou Mapy, Hodiny, Kalkulačka a Nastavení. Jinak lze zamknout téměř všechny ostatní aplikace, včetně aplikací třetích stran.

Jak zamknout aplikace na iPhonu s iOS 18

  • Na domovské obrazovce stiskněte a podržte ikonu aplikace, kterou chcete zamknout.
  • Klepněte na Vyžadovat Face ID (nebo Touch ID).
  • Potvrďte klepnutím na Vyžadovat Face ID (nebo Touch ID).

Všimněte si, že nemůžete používat Siri se zamknutou aplikací a vyhledávání Spotlight a náhledy oznámení nezobrazují obsah z aplikace.

Jak zamknout a skrýt aplikace na iPhonu s iOS 18

Když zamknete aplikaci třetí strany pomocí výše uvedené metody, máte možnost ji také skrýt – nemůžete však skrýt systémové aplikace jako Safari nebo Fotky. Když je tato možnost povolena, ikona a název aplikace se odstraní z domovské obrazovky a nebudou se zobrazovat ve vyhledávání, i když se mohou stále zobrazovat v aplikaci Nastavení. Složka pro skryté aplikace se také vytvoří ve vaší knihovně aplikací, do které se dostanete přejetím doleva na konec stránek domovské obrazovky. Nebudete však dostávat oznámení aplikace ani příchozí hovory ze skryté aplikace třetí strany.

Jak odemknout a odkrýt aplikace

Chcete-li odemknout aplikaci, kterou jste dříve zamkli, jednoduše dlouze stiskněte ikonu aplikace a vyberte možnost „Nevyžadovat Face ID“. Dokud máte povolenou ochranu proti krádeži zařízení, zapnutí a vypnutí zámku vyžaduje ‌Face ID‌, takže jej nelze vypnout bez vašeho vědomí. Chcete-li odkrýt zamčenou aplikaci třetí strany, přejeďte prstem do knihovny aplikací a klepněte na skrytou složku Skrytá ve spodní části. Budete muset provést Face ID, abyste odhalili její obsah. Poté budete mít přístup ke všem skrytým aplikacím, které obsahuje.