Už skoro týden testuji iPhone X v drsných podmínkách Islandu. Jak se chová v mrazu? Jak funguje FaceID a ovládání v zimě? Co mě překvapilo příjemně a co naopak nepříjemně? Zde jsou mé postřehy ze severu.



iPhone X v zimě

Dobrou zprávou je, že iPhone X funguje v zimních podmínkách lépe než všechny iPhony, které jsem měl zatím možnost používat. Ve srovnání s iPhonem 7Plus se výrazně lépe chová baterie. Ve srovnání s iPhonem SE je i mnohem spolehlivější dotykové ovládání. FaceID nevadí, když máte čepici, kulicha, kapuci nebo šálu. Pouze zakrytá část obličeje může zabránit úspěšnému rozpoznání. Zkoušel jsem teploty do -8°C a telefon se choval spolehlivě, rychle, korektně zobrazoval, nevypínal se a neprojevoval žádné zvláštní chování. Výdrž baterie se snížila zhruba na polovinu proti běžné pokojové teplotě, ale na rozdíl od starších iPhonu se dalo spolehnout na její fungování.

Nepříjemné je držení telefonu, který velmi dobře vodí teplo, takže v holých rukách opravdu studí. Já jsem používal rukavice Mujjo nebo originál silikonové pouzdro a pak bylo vše v pohodě. iPhone X jde spolehlivě ovládat i ve vhodných rukavicích.

Problém FaceID s bočním světlem

Mohu potvrdit, že ostré nízské sluníčko dokáže slušně zmást FaceID a snižuje spolehlivost rozpoznání obličeje. Nedovolím si spekulovat o příčině, ale zde na Islandu se to projevilo tak, že zhruba každý 5. – 6. pokus při západu slunce byl neúspěšný. Problém se projevoval pouze u bočního světla.