Evropská komise dnes oznámila, že přijala žádosti od Rakouska, Francie, Islandu, Itálie, Norska, Španělska a Švédska o posouzení navrhované akvizice společnosti Shazam společností Apple. Dohoda ještě čeká na schválení.



Regulační orgán zváží, zda transakce může vést k významnému nepříznivému účinku na hospodářskou soutěž v Evropě: „Na základě prvků předložených Rakouskem a zeměmi, které se připojily k žádosti o postoupení a aniž je dotčen výsledek jejího úplného šetření, se Komise domnívá, že transakce může mít významný nepříznivý vliv na hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru. Komise rovněž dospěla k závěru, že je nejvhodnějším orgánem, který se zabývá možnými přeshraničními účinky transakce.

Evropská komise neupřesnila, jak by dohoda mohla ublížit konkurenci, ale společnost Shazam má partnerství s evropskými společnostmi, jako je Spotify, které by mohla být akvizicí ovlivněna. Je však standardní, aby se velké akvizice podrobily přezkumu, takže dohoda může být schválena bez kontroly.

Shazam je oblíbená služba, která dokáže identifikovat jména a texty písní, hudebních videí, televizních pořadů a další. Má aplikace přes iPhone, iPad, Apple Watch , Mac a iMessage, zatímco služba byla vestavěna do Siri od verze iOS 8. Aplikace je také integrována do streamingových hudebních služeb, jako je Apple Music.

Zdroj: macrumors.com